Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největší vědecký festival v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory.

Festival je určen jak studentům středních škol, pro které jsou připraveny především přednášky a exkurze v dopoledních hodinách, tak široké veřejnosti, na kterou cílí program v odpoledních a večerních časech.

Devatenáctý ročník s podtitulem Věda, svoboda, odpovědnost, se uskuteční v termínu 11.–17. listopadu 2019.

Podrobné informace na www.tydenvedy.cz

Klimatické změny, přírodní katastrofy či plýtvání potravinami… To jsou témata, o kterých dnes a denně slyšíme ze všech stran, a dotýkají se doslova každého z nás. Proto se budou prolínat celým letošním Týdnem vědy a techniky Akademie věd ČR.

Chcete vědět, jestli reálně v budoucnu hrozí nedostatek vody? Proč čelíme řadě potravinových alergií? Proč je tma ohrožený druh? Nejen na tyto otázky dostanete odpovědi od těch nejlepších vědeckých kapacit v České republice! Zaregistrujte se na přednášky a panelové diskuze s vědci.

Velká část programu se uskuteční v Praze v budově Akademie věd na Národní třídě, kde si nenechte ujít např. výstavy Listopad 1989: Cestou k demokracii, kterou připravil Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, nebo Vědci dělají revoluci, kterou pořádá Masarykův ústav a Archiv AV ČR. Také na vás čeká unikátní čtyřicetiminutová úniková hra Globální hrozby.

Interaktivní přednášky a panelové besedy jsme pro vás však v rámci festivalu připravili po celé republice. Již tradičně jste zváni přímo na pracoviště Akademie věd ČR, která pořádají dny otevřených dveří, exkurze a další bohatý program.

Vědci z Hvězdárny a planetária Oldřicha Kotíka přichystali přednášku Tma jako ohrožený druh (aneb o světelném znečištění), kde nás vyvedou z omylu, že je samozřejmé, že je ve dne světlo a v noci tma. Dvě třetiny obyvatel na Zemi totiž žijí v oblastech zasažených světelným znečištěním. A u nás v Evropě je to dokonce přes 90 procent!

Pestrý program v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR připravili i kolegové z Univerzity Palackého v Olomouci, kteří pořádají přednášku na téma Plodiny budoucnosti a jak je pomocí rostlinných biotechnologií získat. Dozvíte se tak od předních odborníků, jaké regiony na Zemi čelí hladomoru, proč máme v hospodářsky vyspělých oblastech řadu potravinových alergií či jak pěstovat plodiny s vyšší tolerancí k suchu.

Vědci ze Slezské univerzity v Opavě si pak připravili přednášku na velmi aktuální celospolečenské téma Manipulace pomocí médií. Tisk, rozhlas, televize, internet, sociální sítě… Všechny tyto prostředky na nás chrlí informace jako na běžícím pásu. Jak se s nimi vypořádat? Může nás chtít někdo zmanipulovat? A pokud rádi diskutujete, nenechte si ujít na Slezské univerzitě ani besedu na téma Dětství a dospívání před sametovou revolucí. Dozvíte se, jak se lišilo dětství a mládí v éře socialismu a dnes či jak v Československu fungovala péče a vzdělávání dětí a mládeže.

Týden vědy a techniky AV ČR koordinuje Divize vnějších vztahů Střediska společných činností AV ČR a Sdružení moravských pracovišť AV ČR. Na organizaci festivalu se podílejí všechna pracoviště Akademie věd ČR.