Srdečně vás zveme na výstavu Radky Boškové: Ryby ve vědecké ilustraci.

Výstavu si můžete prohlédnout po celý prosinec 2019 v Literární kavárně v 1. patře knihkupectví Academia, Václavské nám. 34, Praha 1.

V únoru 2020  bude výstava instalována v Literární kavárně Academia v Brně, nám. Svobody 13.

 

MgA. Radka Bošková vystudovala Soukromou výtvarnou střední školu v Písku (2008–2012) se zaměřením především na digitální grafiku. Poté absolvovala Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni (2012–2018) v ateliéru prof. ak. mal. Mikoláše Axmanna se zaměřením na ilustraci a ruční grafiku. V magisterském studiu si vybrala za druhý ateliér vědeckou ilustraci, která se stala i její profesionální cestou. Za diplomovou práci Biblio lie, Cesta vodou, získala Cenu děkana.

Nejdůležitějším námětem jejích prací jsou zvířata. V současnosti se zabývá zejména vědeckou ilustrací a hlavním nástrojem jsou pro ni barevné pastelky. Ilustrace kreslí podle fotografií a vychází z popisů a konzultací s vědeckými pracovníky, odborníky na dané živočichy. Dlouhodobě spolupracuje s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, od r. 2018 se Živou, a také s Akademií Saské zemské nadace přírody a životního prostředí v Drážďanech.

Své práce prezentuje na výstavách – např. Ohrožené evropské druhy zvířat (Zoo­ logická zahrada Hluboká nad Vltavou, 2011), Přesahy (Galerie Vestředu, Plzeň, 2013), YRA, Art Prague (Kafkův dům, 2015), Gra ka roku (Clam­Gallasův palác, Praha, 2015 a 2018), výstava ateliéru Ilustrace (galerie Hollar, Praha, 2016), autorská výstava Animalium (Vodňany, 2017), Ryby v obrazech (MEVPIS FROV Jihočeská univerzita a Městské muzeum a galerie Vodňany, 2019), Exotika (Výstaviště Lysá nad Labem, 2019), FIIN – Mezinárodní obrazový festival přírody (Divadlo Vila Real, Portugalsko, 2019).

Při přípravě výstavy spolupracovala s prof. Ing. Petrem Rábem, DrSc., dr. h. c.

 

www.facebook.com/zivacasopis