Srdečně vás zveme na výstavu Petra Pokorného: Hledání ztracené divočiny.

Výstavu si můžete prohlédnout po celý srpen 2020 v Literární kavárně v 1. patře knihkupectví Academia, Václavské nám. 34, Praha 1.

 

Autor připravované výstavy je přírodovědec. A přírodovědci už jsou zkrátka takoví, že pořád něco hledají. Hledá divočinu, protože je ekolog a zajímá ho, jaký je rozdíl mezi krajinou s člověkem a krajinou bez člověka. A protože je navíc environmentální archeolog, přitahují ho světy minulé, dávno již ztracené. Tolik k vysvětlení titulu výstavy. Aby snad nevznikl dojem, že jde o počin nějakého nešťastníka trpícího nostalgií po ztraceném Rousseauovském ráji…

Petr Pokorný není fotograf profesionál. Fotografuje vášnivě a často, ale většinou v průběhu badatelské práce. Výhoda je v tom, že zná svůj terén do hloubky. Mnohdy doslova, protože z povahy odborného zaměření proniká i pod zem, aby tam nacházel rozličná svědectví minulosti. Část roku pravidelně tráví na vědeckých expedicích. Většinou je taková expedice v pohybu, někdy ale zůstává upoutána na jediné místo, i po dobu několika týdnů. Ale ani takové soustředění pozornosti není při fotografování na závadu, jak dokazují např. ikonické Sudkovy záběry z okna ateliéru. Každý fotograf přeci dobře ví, že správné světlo přichází nečekaně a jednou za dlouhý čas.

Výstava rozhodně nemá být pokusem o posouvání hranic výtvarného umění. Je dokumentem o nenáhodných setkáních s pozoruhodnými situacemi, místy a nejrůznějšími živými bytostmi. Nic více a nic méně. Textový doprovod tomu odpovídá, když rámcově přibližuje širší okolnosti takových setkání. Říká, co výzkumníku a fotografovi v jedné osobě stálo na konkrétním místě za pozornost, a čím je to zajímavé i pro diváka. Většinou s odkazem na poznatky plynoucí z archeologických  a paleoekologických výzkumů, kterých se autor zúčastnil, a které ho na dané místo přivedly.

Doc. Petr Pokorný, Ph.D. je biolog, paleoekolog a environmentální archeolog. Ve volném čase též popularizátor vědy a amatérský fotograf.