Srdečně vás zveme na výstavu Mimořádná čísla časopisu Živa 2010–2022.

Výstavu si můžete prohlédnout v prosinci 2022 a v lednu 2023 v Literární kavárně v 1. patře knihkupectví Academia, Václavské nám. 34, Praha 1.

Od roku 2010 má Živa v každém ročníku jedno tematické číslo, které přibližuje nové, aktuální i znepokojivé poznatky z nejrůznějších biologických oborů. Monotematická čísla oceňují pro jejich hlubší vhled do problematiky nejen studenti a pedagogové, ale i ostatní čtenáři. Zatím jich vyšlo 13 a redakce plánuje jejich vydávání i do budoucna.

Témata jsou pestrá. První takové číslo, 5/2010, se soustředilo na jeden z nejrozšířenějších fenoménů v přírodě – na parazitismus. Páté číslo následujícího roku zase vzdalo hold zakladateli časopisu Janu Evangelistovi Purkyně. Nejen o endemických rostlinách a jedinečných vegetačních typech české květeny pojednávalo číslo 4/2012. Ukázalo, že za přírodními unikáty není nutné jezdit tisíce kilometrů nebo kvůli novým objevům pracovat s nejmodernějšími přístroji. Následovala čísla o rybách (6/2013), hmyzu (5/2014), bezobratlých (5/2015), člověku (5/2016) a o mikroskopických houbách (5/2017). V roce 2018 se páté číslo věnovalo biologickým invazím zasahujícím do širokého spektra přírodovědných oborů. Toto kontroverzní téma bylo představeno články z různých úhlů pohledu a prostor dostaly rozličné názorové směry. Tématem pátého čísla v roce 2019 byla biodiverzita, tedy rozmanitost druhů, která dává pestrost životu v obývaném prostředí. Často je tím hlavním, co fascinuje vědeckou i laickou veřejnost. V roce 2020 pak monotematické číslo přineslo odlišné úhly pohledu na krajinu. Loňské číslo pět přišlo s tématem vymírání organismů, které provází život na Zemi od samého počátku. Připomnělo, že vymírání tu bylo s různou intenzitou v dávné i nedávné minulosti, probíhá v současnosti a ani budoucnost na tom nebude jinak. Je přirozeným regulačním i akceleračním procesem v evoluci globálního ekosystému.

Články uvedených čísel najdete ve formátu pdf ke stažení na webové stránce Živy. Monotematická čísla je také možné jednotlivě objednat na e-shopu Nakladatelství Academia.

https://www.academia.cz/eshop