Akademické půlhodinky: Petr Doležal: Kůrovec – padouch nebo hrdina?

To, čemu běžně říkáme „kůrovec“, je ve skutečnosti celá skupina brouků z čeledi nosatcovitých. Ačkoli jejich popularita u veřejnosti je nízká, vyznačují se mnoha zajímavými aspekty životního cyklu, což je i jednou z příčin jejich úspěšně probíhající gradace. Lze ale všechnu vinu za současný stav přisoudit pouze těmto drobným broučkům? Může za to klimatická změna? Nebo smrkové monokultury?

RNDr. Petr Doležal, Ph.D., je vedoucím Laboratoře aplikované entomologie Entomologického ústavu BC AV ČR v Českých Budějovicích. Zde se zabývá problematikou ekofyziologie hmyzu, především ve vztahu k mediálně oblíbeným obyvatelům lesních porostů – kůrovcovitým.


Přednášky se konají každé úterý v 16 hodin v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.

Datum konání: 19. listopadu 2019


Aktuality Navštivte nás na Instagramu Navštivte nás na Facebooku

Monotematické číslo Živy 5/2024 vyšlo ve čtvrtek 10. října. Po Vodě a Ohni přichází Vítr. Další ze čtveřice živlů (latinsky elementum, řecky stoicheion), základních složek a prvků světa, které představují nezkrotnou, neovladatelnou, často ničivou, a přesto vysoce tvořivou přírodní sílu. Zatímco země, Gaia, je pramatkou všeho a voda je esenciálním životodárným elementem, stojícím na počátku života, oheň je silou obnovující, tak jako Šiva. Vítr pak všechny tyto tři elementy propojuje. Je ze všech nejproměnlivější, než si jeho přítomnost uvědomíme, už je zase pryč. Vane z minulosti a směřuje do budoucnosti.

... více aktualit ...

Předplatné Živy

Cena ročního předplatného
od čísla 1/2019 je 354 Kč
za šest čísel Živy (tedy 59 Kč za jedno číslo).
Dvouleté předplatné je zrušeno.
Zjistěte, jak si předplatit časopis Živa.

Co je to Živa?

Časopis Živa je populárně vědecký časopis přinášející příspěvky z biologických oborů a zvláštní rubriku věnovanou výuce biologie se zaměřením na nejnovější poznatky.
Navazuje na odkaz svého zakladatele Jana Evangelisty Purkyně. Poslední řada vychází nepřetržitě od roku 1953.