Vlastnosti a funkce proteinů jsou do značné míry ovlivněny tvarem (nazývaným také 3D strukturou). Experimentální určení 3D struktury je časově i technicky náročné, a proto jsme po dlouho dobu měli dobrou představu o struktuře jen u velmi malé části známých proteinů. Před několika lety však došlo k zásadnímu průlomu v oblasti předpovídání 3D struktury proteinů ze sekvence a tento průlom byl oceněn v roce 2024 Nobelovou cenou.

K dalšímu čtení v Živě

Ze života bílkovin aneb Na tvaru záleží (2020, 6)

Chybně poskládané bílkoviny – příčina a možný terapeutický cíl u neurodegenerativních nemocí (2020, 6)

The properties and functions of proteins are largely influenced by their shape (also called the 3D structure). Experimental determination of 3D structure is time-consuming and technically challenging, and therefore we have only had information about 3D structures for a very small fraction of known proteins. A few years ago, however, a major breakthrough was made in predicting the 3D structure of proteins from sequence. The importance of this breakthrough has been recognised by the award of the 2024 Nobel Prize.