Anuální halančíci jsou hojně využívaným modelovým organismem v laboratorním výzkumu, především stárnutí. Aby bylo možné výsledky z jednotlivých laboratoří zobecnit, je nutné dosáhnout alespoň určité míry standardizace chovných podmínek a metodických přístupů. Krmivo je jedním ze základních faktorů ovlivňujících prospívání laboratorních zvířat. Zatím stále probíhá výzkum potravních preferencí anuálních halančíků a optimalizované standardizované suché krmivo tak snad bude brzy dostupné. Játra jsou centrálním orgánem metabolismu živin a energie. Mohou tedy být jako první ovlivněna jednostrannou laboratorní potravou. A ztučňování jater vlivem věku u anuálních halančíků se tak zdá být pouze artefaktem laboratorního chovu a jednostranné výživy. Podobně jako domnělé nádory, jež byly ve výsledku vyhodnoceny jako granulomatózní záněty. V chovech halančíků je totiž často přítomna řada patogenů. Závažné problémy působí bakterie rodu Mycobacterium, jejíž nákaza může vyvolat nejen záněty, ale často vede k selhání plynového měchýře a následné smrti ryby. Vliv patogenů se nám daří eliminovat sanitací chovů a povrchovou sterilizací jiker před líhnutím. Z hlediska teplotních preferencí a teplotního optima se ukázala prospěšnou teplotní fluktuace. Její pozitivní dopad není v porovnání s nutnými úpravami chovů tak výrazný, aby se měnily postupy napříč laboratořemi. Postupné úpravy chovných protokolů ovšem dále probíhají v řadě aspektů tak, abychom dosáhli opakovatelných podmínek.

Předchozí díly seriálu

Laboratorní ryby z vysychajících tůní 1. Úvod (2024, 3)

Laboratorní ryby z vysychajících tůní 2. Chování a mezidruhové reprodukční bariéry (2024, 4)

Laboratorní ryby z vysychajících tůní 3. Přežití sucha a diapauza (2024, 6)

Laboratorní ryby z vysychajících tůní 4. Zrychlená životní strategie a stárnutí (2025, 1)

K dalšímu čtení v Živě

Anuální halančíci – ryby adaptované na sezonně vysychající biotopy (2013, 6)

Seznam použité a doporučené literatury najdete ke stažení v PDF formátu níže pod obrazovou galerií.

Annual killifish are a widely used study organism in laboratory research, especially when aging. In order to generalize results from individual laboratories, it is necessary to achieve reasonable standardization of rearing conditions and methodological approaches. Diet is one of the fundamental factors influencing performance of laboratory animals. Research on the food preferences of the annual killifish is still ongoing and optimized dry food will hopefully soon be available. Liver is the central organ of the nutrient and energy metabolism. It may thus be the first organ affected by insufficient laboratory diet. Initial occasionally reported age-related fattening of the liver appeared in the end to be an artefact of laboratory rearing. The case was similar with putative tumours in annual killifish that were ultimately identified as granulomatous inflammation. In fact, a number of pathogens are often present in the breeding facilities of annual killifish. One of the serious pathogens is Mycobacterium sp., which not only causes organ inflammation, but the infection can lead to gas bladder failure and the subsequent death of the fish. We have been able to eliminate the impact of pathogens by facility sanitation and egg sterilization. In terms of temperature preference and temperature optimum, rearing temperature fluctuation showed promising results with regard to the performance of annual killifish. Its positive impact is, however, not so significant relative to the necessary modifications to breeding facilities to change procedures at laboratories. Incremental adjustments to breeding protocols still continue to be made in a number of respects to achieve repeatable experimental conditions.